5 tips om te beginnen met een duurzame levensstijl.

We willen allemaal bewuster omgaan met ons leven, en een duurzame levensstijl is iets wat steeds meer mensen lijkt te intrigreren. Een duurzame levensstijl is kort gezegd een manier van leven waarbij je de aarde en alles wat er leeft zo min mogelijk schade probeert te berokken. Denk maar aan het kopen van herbruikbare drinkflessen, of het gebruiken van een shampoo in blokvorm. De meeste mensen denken dat een duurzame levensstijl ontwikkelen veel moeite en tijd kost, maar een duurzame levensstijl ontwikkelen is helemaal niet ingewikkeld en is vooral een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Ik probeer zelf zo veel mogelijk een duurzame levensstijl aan te gaan, en geef jullie daarom in dit artikel 5 tips om te beginnen met een duurzame levensstijl. Wil je er graag meer over weten? Lees het artikel dan zeker even verder.

organicup

 

Schaf een menstruatiecup aan

Tampons en maandverband leveren per jaar meer dan 200.000 ton plastic afval op. Gebruik in plaats van maandverband een OrganiCup (menstruatiecup). Een menstruatiecup is een zacht kunststof kelkje dat tijdens de menstruatie in de vagina wordt ingebracht om het menstruatiebloed in op te vangen. Het is een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. Een menstruatiecup kan tot maar liefst 10 jaar meegaan, en zorgt voor 12 lekvrije uren, of je nu fysiek actief bent of niet. Door het zachte materiaal (vrij van chemicaliën) voel je de cup niet zitten wanneer deze is ingebracht en biedt hij je comfortabele bescherming. Doordat je er 10 jaar mee kan doen, bespaar je op je eentje heel wat plastic afval. Een OrganiCup kopen is dan ook de meest duurzame en ecologische keuze tijdens je maandstonden.

Vervang je shampoo door een variant in blokvorm

Shampoo en conditioners zitten bijna altijd in plastic flessen verpakt. Maar wist je dat de fles waar jouw shampoo in verpakt zit vaak meer kost om te produceren dan de shampoo zelf? En dat terwijl je die na een paar weken gewoon in de vuilbak gooit! En wist je dat één shampoo bar 3 plastic flessen vervangt, en tot wel 80 wasbeurten mee gaat? Shampoo Bars zijn milieuvriendelijker en (omgerekend) een stuk goedkoper dan de meeste reguliere shampoos. Ik kies dan ook voor een vaste variant. Er zijn een hele hoop plasticvrije producten op de markt, en ze zijn vaak ook nog eens gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Zo kan men bijvoorbeeld Shampoo Bars van Holland & Barrett aanschaffen. De shampoo bars die Holland & Barret verkopen worden bewust ingepakt en komen in een bar vorm om zo verpakkingsmateriaal te verminderen. Bovendien zijn al hun bars 100% natuurlijk en ecologisch.

uitwasbare wattenschijfjes

Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

Met een kleine verandering in jouw beauty routine maak je een positieve impact op het milieu. Door je wegwerpartikelen in te wisselen voor duurzame alternatieven zoals wasbare wattenschijfjes verminder je de hoeveelheid afval die we creëren. Met klassieke wattenschijfjes creëer je namelijk een grote afvalberg, terwijl dat met herbruikbare wattenschijfjes makkelijk te vermijden valt. Bovendien kan je door herbruikbare wattenschijfjes te gebruiken tot wel 150 klassieke wattenschijfjes per maand besparen. Bedenk maar eens wat een impact dat heeft op de afvalberg! Hebruikbare Wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen en kunnen doordat ze wasbaar zijn hergebruikt worden. Ze reinigen make-up en onzuiverheden van je gezicht en zijn geschikt voor alle huidtypes. Herbruikbare wattenschijfjes kunnen in een waszakje bewaard worden en samen worden gewassen.

natuurlijke deodorant

 

Wissel je deodorant met een natuurlijke deodorant

De meesten van ons beginnen de dag met een deodorant. Maar aan de verpakkingen van al die rollers en sprays hangt een naar luchtje. Deodorantrollers zijn vaak verpakt in plastic. Ze zijn moeilijk recyclebaar, en het is zelfs goedkoper om een nieuwe deodorantroller te maken dan er een te recyclen. En dan hebben we het nog niet gehad over een deodorant die in een spuitbus verpakt zit. Als alternatief voor de rollers of spuitbussen kunnen we gebruik maken van een vaste deodorant! Ze zijn er in de vorm van een solide deo in een kartonnen of metalen omhulsel. De deodorants van Ben & Anna zijn daar een goed voorbeeld van. De natuurlijke deodorants bevatten 0% aluminium en hebben een 100% recycleerbare verpakking. Wist je trouwens dat een recente studie liet zien dat wanneer een miljoen mensen de standaard bus inruilen voor een compressed deodorant, er tot wel 696 ton CO2 kan bespaard worden? Van het niet-gebruikte aluminium kunnen 20.000 fietsen worden gemaakt.

bamboe tandenborstel

 

Gebruik een tandenborstel dat gemaakt is van bamboe

Wanneer je een duurzame levensstijl wilt ontwikkelen, is het van groot belang om je plastieken tandenborstel om te ruilen naar een tandenborstel dat gemaakt is van bamboe. Een groot gedeelte van onze plastieken tandenborstels spoelen namelijk dagelijks aan op stranden, drijven ergens op de oceaan of liggen op afvalbergen. Omdat plastic niet biologisch afbreekbaar is, zullen deze voor altijd rondzwerven op de aarde. Daarom zal er wat moeten veranderen! We moeten met zijn allen over stappen naar producten/materialen die wél biologisch afbreekbaar zijn, en een tandenborstel die gemaakt is van bamboe is daar ideaal voor. De tandenborstels die gemaakt worden van bamboe zijn tot wel 96% biologisch afbreekbaar. En omdat ze verpakt worden in een kartonnen verpakking zijn ze 100% plasticvrij en onschadelijk voor het milieu. Bamboe tandenborstels zijn de toekomst, daar is geen ontkomen aan.

Doe jij ook mee aan een duurzame levensstijl?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland & Barret. Wil jij ook graag een eerlijke en persoonlijke review van jouw merk of product? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.

beauty secrets

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *