31 Haar fouten die je wellicht maakt.

We maken allemaal af en toe een fout, een foute foundation keuze, verkeerde kleur,  je haar verkeerd wassen,.. noem maar op. Maar we maken altijd dezelfde fout opnieuw als we niet weten of we het fout doen. Dat is waarom ik deze meest voorkomende fouten voor je haar even op een rijtje heb gezet. Ik heb ook fouten gemaakt en maak nog steeds fouten, daarom heb ik ook uit ervaringen hiervan moeten leren.

Vandaag ga ik het hebben over de meest voorkomende haar fouten, maar er komen binnenkort ook artikels over je huidverzorging, en over de fouten die je maakt bij het aanbrengen van make-up.

Meest voorkomende haar fouten

haargroei

1. Je houdt je borstel fout wanneer je, je haar gaat föhnen.

De meeste mensen houden hun föhn in de hand waarmee ze schrijven en houden hun borstel in de andere hand, dit is een veel voorkomende fout. Het voelt heel natuurlijk aan om je föhn in de dominante hand te houden maar waneer je je borstel in de dominante hand houdt en je föhn in de andere hand gaat het veel sneller om je haar in model te brengen omdat je dan meer controle over je borstel hebt en je gaat veel betere resultaten krijgen. Even oefenen, maar van zodra je het onder de knie hebt ga je het niet anders meer doen.

2. Je gebruikt alleen conditioner op de uiteinde van je puntjes.

Dit is ook een veel voorkomende fout, conditioner kan je best verdelen over heel je haarlengte en niet alleen op de puntjes. Maar probeer dan wel de hoofdhuid te vermijden

3. Je wrijft je haar droog met een handdoek.

Wrijf je haar niet droog maar dep het droog zo is de kans veel kleiner dat je haar beschadigd en gaat breken.

4. Je föhnt je haar met de verkeerde temperatuur.

Wanneer je je haar dagelijks of wekelijks föhnt of stijlt met een stijltang met een hoge temperatuur dan is de kans groter dat je je haar gaat beschadigen en zo gaat het haar ook uitdrogen. Voor te stijlen gebruik je het best 185°.

5. Je gebruikt te veel droogshampoo.

Van droogshampoo ga je je haar niet beschadigen, maar let wel op dat je dit niet te vaak gebruikt. Een teveel aan droogshampoo kan voor een witte waas over onze haren zorgen. Maar de meeste problemen ontstaan door het ophopen van de droogshampoo op onze hoofdhuid. Dit kan namelijk zorgen voor een droge hoofdhuid, schilfertjes en roos. Ook kan droogshampoo poriën verstoppen, waardoor puistjes en mee-eters kunnen ontstaan. Ook wordt je haar na een te veel gebruik van droogshampoo erg droog worden.

6. Je kamt je haar wanneer het nog nat is.

Wanneer je haar nat is, is het erg breekbaar probeer daarom zoveel mogelijk uit te stellen om je haar te kammen wanneer dit nog nat is. Wil je het toch kammen wanneer het nat is, gebruik dan een plastieken kam met brede punten, en wees erg voorzichtig.

7. Je föhnt je haar wanneer je haar nog te nat is.

Dep altijd je haar eerst goed droog met een handdoek zodat er zeker geen druppels water meer van af komt te druipen, waneer je je haar gaat föhnen wanneer het nog erg nat is gaat het heel lang duren voordat je haar droog wordt, en zo veel te minder droogtijd met de föhn voor je haar zoveel te beter en gezonder het is ervoor.

8. Je wast je haar te vaak.

Als je je haar vaak wast, was je sebum (talg) weg. Dit talg heb je je juist nodig. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid gehydrateerd wordt en vocht vast kan houden. Heb je geen talg, dan zorgt dat ervoor dat er alleen maar meer talg geproduceerd wordt en een teveel aan talg maakt je hoofdhuid juist nog vetter. Probeer daarom je haar minder vaak te wassen. Het is aangeraden om je haar zo een twee á 3 keer in de week te wassen, kan je minder dan dit? Doe dit dan zeker.

9. Je vergeet een warmte beschermer te gebruiken voor het föhnen.

Dit is een fout die nog steeds gemaakt wordt. We gebruiken geen heat-protector of vergeten het nog vaak wanneer we ons haar gaan föhnen of stijlen of krullen, dit is nochtans een must! Je haar moet je altijd beschermen voordat je te werk gaat met een warmte tool. Dit maakt de kans tot beschadiging en uitdroging van het haar veel kleiner.

droogtips-voor-sexy-warrig-haar_mh_crop638x416

10. Je neemt de verkeerde borstel tijdens het föhnen.

Gebruik alstublieft geen metalen borstel wanneer je je haar gaat föhnen, een metalen borstel kan overhit raken en dit gaat  juist je haar nog meer beschadigen. Het liefst föhn je je haar met een plastieken föhn borstel of een plastieken borstel.

11. Je bent niet zacht genoeg voor je haar.

Vaak zitten we aan ons haar te prullen, omdat we ons vervelen of het is een gewoonte geworden. Maar eigenlijk is dit niet goed want we zitten eigenlijk constant aan ons haar te trekken waardoor het haar heel breekbaar kan worden en kan beschadigen. Ook zijn we te ruig met het föhnen van ons haar, en we kammen ons haar ook iets te ruig kammen. We moeten voorzichtiger en zachter met ons haar omgaan, je haar gaat je daar heel dankbaar voor zijn.

12. Je vergeet een product in je haar te doen na het wassen.

Dit is ook iets wat we nog steeds vergeten, het best kan je een leave-in conditioner op je haar doen nadat je het gewassen hebt om je haar extra te verzorgen. Wat je ook kunt gebruiken is een olie die jaar nog dieper gaat verzorgen en je haar gaat erdoor glanzen.

13. Je vergeet je haar te verdelen tijdens het föhnen.

Het liefst föhnen we ons haar zo los, zonder stukken op te steken of ons haar te verdelen. Toch kunnen we dit best wel doen. Zo ga je veel beter resultaat krijgen en door het niet te verdelen ga je stukken haar hebben die de föhn niet gezien heeft.

14. Je vergeet een wekelijkse haar masker te gebruiken.

Dit is een heel belangrijke! Naast het gebruik van een conditioner is het een goed idee af en toe je haar te versterken met een haarmasker. Dit is vooral belangrijk als je je haar verft, de stijltang gebruikt en vaak föhnt. Een haarmasker dringt net iets verder door dan een conditioner en er zitten meer bestanddelen in die het haar meer voeden en sterker maken.

15. Je gebruikt producten met siliconen in.

Siliconen vormen een beschermend waterafstotend laagje. Zo maken ze je haar gladder, zachter, makkelijker doorkambaar en verminderen ze pluis. Ze verminderen adhesie en frictie, waardoor veel schade wordt voorkomen. Siliconen voegen echter zelf niets toe aan het haar, ze zijn dus niet voedend. Ze vormen alleen een laagje om je haar en wekken de illusie van gezond haar. Maar is dit wel echt zo? Nee dat is het niet. Siliconen vormen eigenlijk een laagje rond je haar en doordat het Build-up verstikt je haar. Teveel siliconen maakt je haar slap, plakkerig, het onttrekt vocht uit je haar, zorgt ervoor dat goede ingrediënten als oliën niet meer bij je haar kunnen, het maakt haar dof, veroorzaakt op ten duur klitten en kan zoveel schade teweeg brengen dat je haar afbreekt. We kunnen dus best siliconen in onze producten vermijden.

16. Je gebruikt een haar elastiekje wanneer je haar nog nat is.

Nat haar is heel breekbaar, maar wanneer je een elastiekje in je haar gaat doen wanneer het nog nat is, is het nog breekbaarder. Ook ga je van een elastiekje in nat haar rare kronkels krijgen in je haar wanneer het is opgedroogd, en dit willen we natuurlijk niet.

17. Je haarborstels zijn vuil.

Zoals we ons make-up borstels regelmatig schoonmaken mogen we natuurlijk niet vergeten om onze haarborstels ook proper te maken. We willen natuurlijk niet dat we met een vuile borstel door ons net gewassen haar gaan. Daarom raad ik het aan om je haarborstels 1 keer in de maand schoon te maken met heet water.

18. Je gaat niet vaak genoeg naar de kapper.

Eigenlijk zou je best om de 2 a 3 maanden naar de kapper moeten gaan om gespleten haarpunten tegen te gaan. Wanneer we dit langer gaan uitstellen gaat je haar veel sneller spleten en is de kans groot dat er een heel stuk van je haar af moet.

19. Je gaat te hard door je knopen met je borstel.

Je kunt het best knopen uit je haar halen met je vingers of met een grove plastieken kam met brede punten. Wanneer je knopen uit je haar wil halen met je borstel ga je er veel te veel aan moeten trekken en kan je haar beschadigen.

fohn

20. Je droogt je haar niet volledig.

Wanneer het lijkt dat je haar pluizig is en plat om je hoofd valt, een paar minuten na het föhnen, dan is de kans groot dat je je haar nog niet volledig hebt gedroogd, je haar lijkt droog maar als het nog koud aanvoelt dan is de kans groot dat het toch nog niet zo droog is als we denken en moeten we toch nog even het haar föhnen. Zo gaat je pluis weg en valt het niet meer zo plat om je hoofd heen.

21. Je gebruikt te veel een föhn of een stijltang.

Een föhn of een stijltang moet je altijd beperken, het is overbodig om elke dag je haar te föhnen of te stijlen dit is ook helemaal niet goed voor ons haar. Probeer het te beperken en laat je haar zoveel mogelijk door de lucht opdrogen.

22. Je kleurt je haar te veel.

We weten allemaal wel dat haar te veel kleuren niet goed is, je haar wordt hier stug en droog van en van je haar te verven beschadigen we dit alleen maar. Ik raad daarom ook iedereen aan wanneer je je haar wil verven dit altijd door een kapper te laten doen en enkel de uitgroei te laten bijwerken wanneer dit nodig is. Een kapper gebruikt haarverf producten die veel minder schadelijk zijn voor het haar dan wanneer we zelf een kant en klaar haarverf pakje zouden kopen.

23. Je doet een haarelastiekje te strak om het haar heen.

Een haarelastiekje mag nooit te strak om het haar heen zitten, en gebruik zeker geen haarelastiekje met een metalen clipje er rond. Dit beschadigt het haar erg en wanneer men het elastiekje los doet komen er allemaal haartjes mee die je uittrekt.

24. Je komt teveel aan je haar.

We doen het allemaal, we prutsen aan ons haar. Maar is dit wel goed? Nee eigenlijk niet. We kunnen best zo weinig mogelijk aan ons haar zitten zo voorkomen we dat het vettig wordt en ons haar gaat ons hiervoor ook dankbaar zijn.

25. Je gebruikt te veel haar producten.

Haar producten zijn goed voor ons haar, maar als we hier te veel van gaan gebruiken kan het niet meer zo goed zijn. Let dus daarom altijd op dat je niet te veel gebruikt en dosseer. Gebruik altijd een klein beetje, je kan altijd toevoegen maar je kan niet wegnemen wat te veel is. 1 product na het wassen is goed, maar gebruik er geen 20 dit verzwaart je haar alleen maar en zo wordt het enkel nog maar sneller vettig en een overmaat aan haar producten kunnen je haar niet goed doen.

Woman washing her hair

26. Je gebruikt de verkeerde producten op de verkeerde plaats.

Sommige haar producten zijn bedoelt voor je puntjes, andere producten zijn dan weer bedoelt voor te verdelen op je haarlengtes. De algemene regel is dat producten die bedoelt zijn voor volume je het best zo veel mogelijk aanbrengt het dichts bij de wortels op je hoofdhuid, en andere producten zoals oliën, serums, en gladmakende producten dan weer enkel bedoelt zijn voor aan te brengen op je haarlengtes en punten. Wanneer we de verkeerde producten gaan aanbrengen kort aan je wortels op je hoofdhuid ga je absoluut uitkomen op vettig haar en dit willen we zeker voorkomen. Kijk dus zeker altijd de verpakking na om te kijken waarvoor het product eigenlijk bedoelt is.

27. Je hebt de verkeerde haarkleur gekocht.

Dit kunnen we vermijden door je haar te laten kleuren door een kapper, zij weten precies wat je wilt (wanneer je ook duidelijk vermeld wat je graag van kleur zou willen hebben) en wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je je haar gekleurd hebt met de verkeerde haarkleur.

28. Je gebruikt een stijltang op nat haar.

Dit is absoluut een NO-GO, je haar stijlen op nat haar is eigenlijk je haar meteen beschadigen. Er zijn nu al wel tools op de markt gebracht die beweren dat je je haar ermee kan stijlen met nat haar, maar het blijft een nee. NIET DOEN! Föhn je haar eerst goed droog en ga dan pas met de stijltang aan het werk.

29. Je hebt nog nooit een zuiverende shampoo gebruikt.

Een shampoo waar je niet vaak iets over hoort, maar wat werkelijk wonderen kan verrichten voor je haar is de Clarifying Shampoo. Een zuiverende Shampoo reinigt zó intensief, dat het je hoofdhuid en haar ontdoet van alle ongewenste stoffen die zich erin verzameld hebben. Je hoofdhuid en haar worden dus grondig gezuiverd. Het ontdoet je van:

  1. Resten van stylingsproducten.
  2. Resten van verzorgingsproducten.
  3. Chloor en chemicaliën.
  4. Minerale afzettingen uit hard water.

Zo een shampoo kan je dus best niet te veel gebruiken want zo een shampoo is meestaal ook redelijk agressief aangezien het alle Build-ups verwijdert van onze producten die we gebruiken. Ik raad jullie aan om zo een shampoo 1 keer per jaar te gebruiken en dan ook niet meer dan 2 keer in de week. En dat net zolang tot de bus op is en dan stap je weer over op gewone shampoo.

30. Je verandert je shampoo niet vaak genoeg.

De meest gebruiken een shampoo jaren aan een stuk door omdat ze het een goede shampoo vinden en niets anders meer willen. Maar wat ze niet weten is dat je haar hier “gewend” aan gaat worden, en de shampoo eigenlijk niet meer zijn werking doet die het zou moeten doen. Oké natuurlijk gaat het je haar nog steeds zuiver maken daar niet van. Maar je haar heeft naargelang het seizoen eigenlijk een andere shampoo nodig. Een volume shampoo geeft je haar in de zomer de volume die het nodig heeft. Maar wanneer het winter wordt heeft je haar baat bij een shampoo die je haar wat meer vocht geeft, die door het koude regenachtige weer uit je haar wordt getrokken. Regelmatig wisselen van shampoo kan dus absoluut geen kwaad en is juist heel goed voor je haar.

31. Je beschermt je haar niet tegen de zon.

We beschermen allemaal onze huid tegen de zonnestralen als we in de zon gaan liggen maar we doen dit bijna nooit voor ons haar. Ons haar heeft hier ook baat bij aangezien het flink kan beschadigen door de zon. Denk aan het vervagen van je geverfde haarkleur of het nóg lichter maken van je highlights, droog en dor haar, gebroken en gespleten haarpunten, pluizig/frizzy haar, etc. De zon kan de gezondheid van je haren sterk verminderen en dat willen we natuurlijk niet! We kunnen ons haar beschermen door een zonnehoedje of een pet te dragen maar we kunnen ons haar ook beschermen door een SPF spray te kopen. Dit spray je over je haar heen en het beschermt je tegen de zon waardoor je beschadiging aan je haar gaat voorkomen.

Zo, dit waren de meeste voorkomende haarfouten. Hopelijk hebben jullie hier iets uit geleerd.

Hebben jullie nog tips of weten jullie nog fouten die heel veel gemaakt worden? Laat het hier zeker even achter en ik zet het bij in de lijst.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *