Je handen verzorgen in de winter.

BeautySecret5# Handen verzorgen in de winter.

handcreme

Je handen verzorgen in de winter is cruciaal. Maar niet alleen in de winter. We moeten onze handen eigenlijk dagelijks gaan verzorgen maar bijna niemand doet dit. In de zomer hebben we bijna geen last van droge handen en verzorgen we onze handen niet, maar in de winter krijgen we er plots mee te maken en dan pas gaan we onze handen gaan verzorgen. Dit is eigenlijk al te laat, we mogen onze handen niet enkel pas beginnen te verzorgen in de winter omdat we dan last gaan krijgen van droge handen maar we zouden dit dus elke dag moeten doen.

Je handen krijgen doorheen het jaar veel te verduren, denk maar aan alle huishoudelijke taken die we moeten doen: afwassen, poetsen,.. onze handen komen voortdurend in aanraking met water en schoonmaakmiddelen, dit is niet goed voor onze huid en daar gaat het van uitdrogen. Ook de koude wind is niet goed voor onze handen en daarom moeten we ze in de winter extra gaan beschermen. Wanneer je naar buiten gaat in dit koude weer kan je je handen best gaan beschermen door handschoenen te gaan dragen. Niet alleen met het koude weer, maar als we zouden gaan poetsen in huis kunnen we onze handen ook best beschermen door handschoenen aan te doen waar je mee kan poetsen. Je handen komen dan minder in aanraking met water en alle chemische schoonmaakmiddelen.

smiling-young-woman-applies-cream-on-her-hands-on-a-white-background

Waarom moeten we juist in de winter extra aandacht besteden aan onze handen?

  • Blootstelling aan barre weersomstandigheden buitenshuis – De belangrijkste reden is het koude winterweer, de wind en de regen.
  • Droge lucht binnenshuis – De koude buiten doet ons al sneller de verwarming hoger draaien, zodat het lekker warm en gezellig is in huis. Daardoor daalt de luchtvochtigheid echter, want de verwarming verdampt het vocht in de lucht. Koude buitenlucht zorgt voor een extra daling van de luchtvochtigheid in huis.
  • Huishoudelijke taken – Huiselijke klusjes uitvoeren met natte handen, droogt je handen weer sterker uit. Zeep, wasmiddelen en detergenten zijn daarbij de grote boosdoeners.
  •  Zon en warmte zorgen ervoor dat we ons goed voelen in ons vel. Veel mensen kijken daarom op tegen de donkere en koude wintermaanden, sommigen lijden zelfs aan een winterdepressie. Dergelijke stress beïnvloedt ook onze huid. We hebben moeite met in slaap vallen of in slaap te blijven. De huid vernieuwt zich ’s nachts. We doen ons te goed aan zware, vette maaltijden en zoetigheden als troost of eten net heel onregelmatig. Onze huid van onze handen draagt daar ook de gevolgen van.
  • Te heet water bij het douchen: wanneer het buiten kouder wordt gaan we automatisch het water bij het douchen warmer zetten, dit droogt onze huid uit.

handcreme-unparfuemiert

Hoe moeten we onze handen nu gaan verzorgen in de winter en door het jaar heen?

Als eerste kan ik iedereen aanraden om zijn handen elke dag in te smeren met een handcrème, liefst s’morgens en s’avonds voor het slapen gaan. Maak er een gewoonte van om dit bij je ochtend – en avond routine te doen. Ook wanneer je hebt afgewassen en de hele tijd in het water hebt gezeten met je handen kun je ze best even insmeren met een crème. Ook voor diegene die vaak gaan zwemmen is het nodig om na het zwemmen ze in te smeren. In de winter lijden onze handen het meest aan deze slechte weersomstandigheden en moeten we ze dus extra gaan verzorgen.

Wat kunnen we hiervoor doen?

Verzorg je handen goed en neem altijd voor de zekerheid een handcrème mee, wanneer je voelt dat je handen droog beginnen te worden smeer je ze in, er zit geen limiet op en wees niet zuinig op handcrème, smeer ze dus zo vaak als je wil in. Het best kan je door de dag kiezen voor een handcrème die niet vettig is en snel intrekt in de huid zodat we snel kunnen doorgaan met onze dagelijkse activiteiten. Voor we gaan slapen kunnen we ze wel in smeren met een handcrème die wat vetter is, deze hebben meestal een verzorgende werking en herstelt de  huid van onze handen beter.

We kunnen onze handen ook verzorgen met een olie: amandelolie is hier heel geschikt voor en heeft een verzachtende en voedende werking op zowel je handen als je nagels. Dit hoeft niet elke dag maar kan wel, 1 keer in de week is eigenlijk al voldoende.

Ook zoals onze huid van ons gezicht kunnen je handen baat hebben bij een “masker”. Daarom zijn er nu speciaal voor onze handen handmaskers ontwikkeld die je s’avonds voor het slapen kan opbrengen. Zij doen gedurende de nacht hun werk en voeden en verzorgen je handen. De maskers geven niet af op het beddengoed dus je hoeft je niet in onnatuurlijke houdingen te manoeuvreren om je handen van de lakens af te houden. S’ochtends spoel je dit masker met lauwwarm water af. En presto je hebt mooie zachte en soepele handen.

Draag handschoenen: draag altijd handschoenen wanneer je buiten gaat bij dit koude weer, dit is heel belangrijk want je handen drogen heel snel uit bij dit weer. Handschoenen beschermen je handen tegen de koude en houden je handen ook warm. Je handen drogen hierdoor ook minder snel uit. Ook wanneer je dus buiten de ramen gaat wassen bij dit weer of wanneer je de afwas gaat doen is het belangrijk om plastieken handschoenen te dragen zodat je zo weinig mogelijk in contact komt met water. Wil je liever geen handschoenen aandoen wanneer je naar buiten gaat of wanneer je gaat poetsen? Smeer ze erna dan altijd even in met een rijke handcrème zodat ze zeker niet kunnen uitdrogen. Dep je handen ook altijd goed droog na het blootstellen aan water en ga zeker niet met natte handen naar buiten.

Ook na het douchen is het belangrijk om even je handen in te smeren, net zoals we onze armen en benen insmeren met een body lotion hebben onze handen dus ook baat bij een handcrème.

images-1

Conclusie: Je handen iedere dag verzorgen is een must, aan onze handen kunnen we onze leeftijd zien en onze handen verouderen ook het snelst, we moeten ze daarom ook iedere dag goed verzorgen en een handcrème is daar de oplossing voor. Zo voorkomen we kwaaltjes zoals, kloven, eczeem, winterhanden en droge handen. Handcrème’s zijn te verkrijgen in verschillende varianten, zo heb je verzorgende crème’s, hydraterende crème’s, voedende crème’s, vette crème’s,.. noem maar op. Er is voor ieder wat wils. Een goed hydraterende crème is in de winter zeker nodig. En voor in de zomer kunnen we voor een wat lichtere crème gaan.

Smeren en nog eens smeren is dus de boodschap!

Hebben jullie nog tips voor onze handen de winter door te komen? Laat ze zeker even in een reactie achter.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *