Jiami: Niet wat jij denkt – Hoe bloggen en Youtube mijn leven met anorexia veranderden.

Ik zou niet zo snel een artikel schrijven over een boek, mijn passie ligt bij make-up en verzorgingsproducten, maar heel af en toe kom ik toch wel eens een boek tegen die ik echt interessant vind. Toen Jiami dan ook haar eerste boek lanceerde had ik hem ook gelijk besteld en toen ik hem in huis had en hem had uitgelezen moest ik er toch wel even een artikel over schrijven. Dit boek interesseert me net zoveel als make-up en ik wil dit toch wel even aan de wereld laten weten.

JIAMI: NIET WAT JIJ DENKT HOE BLOGGEN EN YOUTUBE MIJN LEVEN MET ANOREXIA VERANDEREN.

Ik ga jullie even in het kort voorstellen wie dat Jiami is, de meeste mensen kennen haar waarschijnlijk al wel aangezien zij de bekendste blogger en youtuber van Nederland is, maar ik schrijf het toch even voor diegene die het niet zouden weten.

Wie is Jiami?

Jiami is een 17 jarig meisje uit Nederland, zij is een blogger, youtuber, programmeur en influencer. Op de leeftijd van 9 jaar oud bouwde ze al voor het eerst haar eigen website. Op haar 12de is ze begonnen met bloggen en met haar blog is ze ook heel snel bekend geraakt. Ze heeft ook al bij bekende Nederlandse tv zenders moeten spreken en heeft al meerdere awards mogen in ontvangst nemen. Dit klinkt allemaal heel vrolijk en heel tof maar ondanks dat ze zoveel werk stak in het bloggen en youtuben, schuilde er iets duisters in haar. Een stem. Een stem die bevelen gaf en haar een hele donkere periode heeft bezorgt. Benieuwd geworden? Lees dan zeker snel verder.

Het boek Jiami: Niet wat jij denkt: hoe bloggen en youtube mijn leven met anorexia veranderen, gaat dus over een meisje dat blogt en een youtube kaneel heeft, ondanks dat ze zoveel succes begint te krijgen met haar blog gaat het ondertussen niet zo heel erg goed met haar. Ze heeft anorexia. De lezers op haar blog weten hier niets van.

Jiami gaat nog naar school, ze wil natuurlijk dat iedereen haar fijn vind en probeert daarom ook heel hard haar best te doen, ze kijkt vaak op naar de andere meisjes van haar klas. Tot een meisje op een dag tegen haar zei dat ze had overgegeven omdat ze zich dik voelde. Dat blijft maar in haar hoofd hangen, zij voelt haar dik? Wat ben ik dan? Een olifant? Wat zij kan dat kan ik ook, ik ga ook minderen met eten. Hier begint het hele verhaal van de stem die tevoorschijn komt en dwingt haar niet te eten.

Jiami maakt ook veel lijstjes, dit vind ze fijn. Het is meer zo een houvast en een lijstje daar kan je ook altijd naar terug kijken:

Wat ik haat:

  • Uitgelopen foundation
  • Een laag cijfer
  • Eten met een onbekend aantal calorieën
  • Mijn telefoon die uit staat.

Daarnaast heeft ze heeft ook nog haar blog. Ze heeft nog niet veel volgers haar mama en zij, maar dat vind ze niet erg. Jiami blijft doorgaan, ze blogt over alles wat ze fijn vind. Make-up, kleren,.. alles wat haar te beginnen schiet daar schrijft ze wel iets over.

Maar met het eten gaat het niet zo goed, ze wil steeds meer en meer afvallen en dat begint ze ook te merken. Ze volgt meer en meer dieëten en uiteindelijk laat ze haar eten er ook weer uitkomen. Dan komt het. De stem komt tevoorschijn: “Ik ben trots op je Jiami” zegt de stem. Wat voelt het fijn als de stem zo klinkt. Met haar blog gaat het ondertussen al beter ze heeft al wat meer volgers en er zijn ondertussen al wat enkele reactie’s.

De stem komt meer en mee tevoorschijn, “je mag dit niet eten, daar word je dik van”, “je bent veel te dik, dikzak”. Jiami geloof de stem, ze wil nog meer afvallen ze wil doorgaan, maar ondertussen heeft ze ook wel in haar hoofd dat dit niet goed is, dit is niet wat ik wil, maar de stem klinkt zo fijn als hij tevreden is. We zijn een paar maanden laten, de stem is er nog steeds. Jiami is nog meer afgevallen maar met de blog gaat het nog beter, ze heeft veel volgers gekregen en ondertussen krijgt ze ook veel pakketjes opgestuurd van bedrijven. Haar leventje lijkt perfect voor haar volgers maar helaas is er nog steeds de stem. Ondertussen is zij samen met haar papa naar de huisarts geweest: “ze heeft een eetstoornis, ze moet aankomen”. De arts schrijft een briefje voor de dieëtiste. Een tijdje gaat het goed, maar helaas, de stem is nog steeds aanwezig.

Uiteindelijk moet ze naar een eetstoorniskliniek, ze moet daar therapie volgen. Ze mag ook niet meer naar school gaan, ze moet thuis in haar bed blijven liggen.  Ze is zo fel afgevallen dat het niet gezond meer is, haar organen kunnen uitvallen wat kan leiden tot de dood. Terwijl de kilo’s eraf vliegen, komen de volgers erbij, haar blog blijft groeien. Jiami heeft up’s en downs, de ene keer is ze weer een beetje bijgekomen de andere keer is ze weer afgevallen.

Dan ze begint ze verder na te denken over haar blog? “Wordt het niet eens tijd dat ik mijn volgers het echte verhaal over mij ga vertellen?” Ze denkt erover na en begint te schrijven: ENTER. Ze heeft erop gedrukt. Haar verhaal staat online. 4 reacties. Het zijn positieve reactie’s, ze wensen haar beterschap en steun. Het geeft Jiami een goed gevoel, “Maaam!” Roept ze. “Mag ik een bakje havermout?” Ze krijgt zin om te eten na het lezen van die lieve reactie’s.

Ondanks dat ze terug weer even zin had om te eten, krijgt ze weer slechts nieuws. Ze moet opgenomen worden. Haar temperatuur is gevaarlijk laag en haar pols is zwak. Ze moet meteen naar het opname centum gebracht worden.

Het is daar zwaar, je mag niet douchen, niet naar het toilet, alles is afgeplakt omdat ze bang zijn dat je je eten moet uitkotsen, het valt daar niet mee. Dagen gaan voorbij en ze leert daar een paar meisjes kennen. Deze meisjes hebben geen eetstoornis maar de één heeft leukemie en de andere heeft lymfklierkanker. “En ik zit hier met mijn eetstoornis?” Denkt Jiami. Ze voelt haar schuldig, die meiden kunnen er niets aan doen, maar ik wel. Het breekt haar hart. “Dit wil ik niet”. Jiami begint te beseffen wat ze haar eigen heeft aangedaan.

Dagen gaan voorbij en ze is eindelijk terug thuis, ze mocht het ziekenhuis verlaten nadat ze terug was bijgekomen. Natuurlijk moet ze wel op controle komen. Dat blijft nog een tijdje zo. Maar ze is terug thuis. Haar veilige thuis haven. Ook mag ze weer voor een paar uurtjes terug naar school. Dat voelt heerlijk, al die kleine dingetjes die je terug mag doen.

Met weer veel up’s en downs geraakt ze erdoor. Haar drang naar terug afvallen dat blijft. Maar ze heeft een gezond gewicht. Haar blog? Die gaat hard, de volgers blijven komen. Ondertussen is ze ook op het jeugdjournaal geweest. Daar was ze super blij mee.

Jiami begint weer te dromen, ze begint te dromen over reizen. Ze mag van de dokter naar Kenia voor vrijwilligers werk. Een nieuwe wereld gaat voor haar open. De volgers blijven toestromen, Jiami is bekend. Ze praat openlijk over haar eetstoornis en inspireert andere mensen die lijden aan een eetstoornis, ze helpt hun met haar verhalen.

Haar leven is anders dan een doorsnee tiener, ze heeft photoshoots, heeft ondertussen haar eigen bedrijfje met haar blog en Youtube, ze mag op persreizen gaan,.. en haar anorexia? Daar is ze overheen, natuurlijk komt de stem af en toe wel eens naar boven, maar ze kan haar ertegen verzetten. Ze heeft veel projecten waar ze mee bezig is, zo is ze bezig met een programmeer project: Girls love to code. Dat project is ondertussen uitgevoerd en tot stand gekomen. Haar andere project was een boek uitbrengen: en dat heeft ze dan ook gedaan! Proficiat Jiami met je super inspirerende boek!

Mijn Conclusie over het boek:

Dit boek is een waar gebeurd verhaal die veel mensen zou kunnen aangrijpen en inspireren, het boek sleurt je mee door alle goede en door alle slechte tijden. Met veel spanningen maar met ook veel vreugde en verdriet. Een 17 jarig meisje dat al door zo een lange weg is moeten gaan, maar er uiteindelijk toch succesvol uitkomt. Een boek dat veel mensen kan inspireren en helpen met de moeilijke periode’s die sommige mensen ook moeten meemaken. Een verhaal met veel passie en met veel doorzettingsvermogen. Het boek is zo geschreven dat je alles heel makkelijk kunt begrijpen. Ook heeft ze gedacht aan foto’s, dat het boek alleen nog maar leuker maakt om te lezen. De donkere periode’s in haar leven zijn bedrukt in het zwart, zodat je het er duidelijk tussen uit kunt halen. Kortom een boek dat veel mensen kan inspireren en helpen de weg te doorkruisen die zijn moeten doorstaan. Die gemaakt is met veel passie en liefde.

Het boek kan je online bestellen via bol.com: https://www.bol.com/nl/p/niet-wat-jij-denkt/9200000059982947/?country=BE&suggestionType=suggestedsearch voor de prijs van €15,00. Wanneer je het boek vandaag voor 23:00 besteld, heb je het morgen al in huis.

Hebben jullie het boek van Jiami al gelezen? Wat vonden jullie ervan? Zouden jullie het andere mensen ook kunnen aanraden?

 

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *