Marseille, de echte traditionele zeep uit Frankrijk.

We maken allemaal massaal gebruik van zeep, en in deze bijzonde tijd wat meer dan normaal. De één gebruikt het liefst een vloeibare zeep, terwijl de ander graag gebruik maakt van een blok zeep. Ik wissel graag af, het ene moment gebruik ik alleen maar zeep in blokvorm, terwijl ik het andere moment alleen maar vloeibare zeep gebruik. De werking blijft tenslotte hetzelfde. Toch is een zeep in blokvorm niet altijd hetzelfde als een vloeibare zeep. Een zeep in blokvorm kan qua structuur, vormgeving, kleur en design er volledig anders uitzien dan een vloeibare zeep. Een vloeibare zeep kan immers geen bijzondere vormgevingen of structuren aannemen. Bovendien is een stuk zeep in blokvorm een stuk milieuvriendelijker dan een vloeibare zeep in een plastieken fles. Aangezien er heel wat te vertellen valt over zepen in blokvorm, ga ik jullie vandaag laten kennismaken met de échte traditionele zeep uit Frankrijk.

marseille zeep

Savon Pur De Marseille

Marseille zeep is afkomstig uit de Marius Fabre fabriek die gelegen is in de Provence in Frankrijk. Het is de alleroudste zeepfabriek in Marseille en werd in 1900 opgericht door Marius Fabre, zijn achterkleindochters runnen dit bedrijf momenteel nog steeds. De zeep is verkrijgbaar over heel de wereld en wordt al meer dan 600 jaar gebruikt.

In de 19e eeuw was de 100% natuurlijke Marseille zeep een enorm succes. De zeep werd in de Provence gemaakt omdat er een overschot was aan grondstoffen: natuurlijke olie (olijfolie), soda en zout. Nog steeds wordt de zeep naar dit oude recept gemaakt. De zeep is geen Marseille zeep als er andere bestanddelen bij zitten. De term ‘Marseille zeep’ kan vrij gebruikt worden, ook op zepen die dit niet echt zijn. Een zeep dat geen echte Marseille zeep is kan je herkennen aan de volgende kenmerken:

  • wanneer er dierlijke vetten gebruikt worden (let op de lijst met bestanddelen, check voor sodium olivate of sodium cocoate)
  • als er heel veel bestanddelen in zitten
  • als er parfum of kleurstof in zit

Traditioneel wordt de zeep gemaakt van water uit de Middellandse zee en moet de zeep uit minimaal 72% olijf- of plantaardige olie bestaan. Nadat alle producten zijn gemengd wordt het gedurende enkele dagen verwarmd onder voortdurend roeren en daarna in een mal gegoten. Zodra de zeep droog genoeg is wordt het in de blokken gesneden zoals wij ze kennen. Daarna wordt de zeep verhard door de natuurlijke elementen, de zuid Franse zon en de mistral wind. Het hele proces duurt ongeveer een maand voordat het de echte harde zeep is.

zeep

marseille

Marseille zeep vroeger en nu

De Marseille zeep werd vroeger vooral gebruikt om de was mee te doen. Daarom zijn de blokken ook vierkant en groot: het ligt goed in de hand en glibbert niet zomaar weg. Het was zuinig, het reinigde goed en het was niet duur. Na de tweede wereldoorlog zakte de markt van de zeep in en verdwenen de vele tientallen fabrieken die in de Provence zaten. Waarom? De wasmachine! Vrouwen hadden de zeep niet meer nodig om hun kleren mee te wassen. Nu zijn er nog zo’n vijf Marseille zeepfabrieken in de Provence – vroeger waren dit honderden.

De afgelopen jaren werd de traditionele Marseille zeep opeens weer populair. Door allerlei betogingen over het milieu, de vele boeken die op de markt verkrijgbaar zijn over zero waste, en omdat iedereen milieubewuster wil gaan leven zijn de zepen hierdoor gelukkig weer bekender en geliefder geworden. Natuurlijke zepen, zoals de Marseille zeep, bevatten geen chemische ingrediënten en verzorgen de huid goed. Ze hebben veel minder verpakkingsmaterialen nodig, waardoor ze erg milieuvriendelijk zijn. De zepen zijn 100% natuurlijk en zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken: van het smeren van machines tot het gebruik als tandpasta. De zeep is praktisch onbeperkt bewaarbaar, en ze ruiken ook nog eens heel erg goed. Daarnaast is de zeep ook nog eens erg fotogeniek. De Marseille zeep is weer helemaal terug van weggeweest en ik ben er helemaal weg van.

marseille

marseille zeep

Verkrijgbaarheid

De ambachtelijke en 100% natuurlijke Marseille zepen kun je eenvoudig online bestellen via verschillende verkooppunten en webshops. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende natuur- en bio winkels. De zeep kun je dus tegenwoordig overal kopen, maar onthoud wel dat de term ‘Marseille zeep’ vrij gebruikt kan worden door andere fabricaten van zeep. Zij kunnen dus dezelfde naam gebruiken, ook op zepen die dit niet echt zijn.

Kijk dus goed naar de ingrediënten van de zeep. Een echte traditionele franse Marseille zeep is 100% natuurlijk en op basis van 72% olie. De zeep wordt gemaakt van voornamelijk olijfolie, soda en zout. Heeft de zeep die je in handen hebt andere toevoegingen? Dan is het geen authentieke variant. En gebruik altijd Marseille zeep zonder palmolie, want ook deze is niet authentiek.

Gebruik jij wel eens de échte zeep van Marseille? Waarvoor gebruik jij het voornamelijk?

Dit artikel is tot stand gekomen met een samenwerking. Wil jij ook graag een eerlijke en persoonlijke review van jouw product? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.

beauty secrets

1 Reactie

  1. 22 juni 2020 / 09:02

    Hi, I was thinking something about that too, but I decided to look for it on the internet, then I found this site and I found some interesting sentences here, I really like the way you express it and your show to write it.. Ik ben er al die tijd naar op zoek geweest. Blij dat ik het hier heb gevonden. Heel erg bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *