Mei plasticvrij: 10 tips voor een plasticvrij leven.

Kijk eens goed om je heen. Overal waar je gaat of staat zie je plastic. In huis, in de winkel, op school, op straat…, overal is plastic en er lijkt haast geen ontkomen aan. Word het niet eens hoogtijd om allemaal onze verantwoordelijkheid te nemen, en een plasticvrij leven aan te nemen? Het lijkt haast onmogelijk maar toch zijn er een tal van mogelijkheden om zoveel mogelijk plastic in je leven te verbannen. Denk maar eens aan herbruikbare drinkflessen, of aan een herbruikbare winkeltas. Als je weet dat er wereldwijd elke minuut 1 MILJOEN plastic waterflessen worden gekocht, en dat er elke minuut één vrachtwagen vol plastic in de oceanen terechtkomt, dan kun je niet anders dan je steentje te willen bijdragen om het probleem aan te pakken, toch? In dit artikel deel ik 10 tips om plastic te vermijden en je plasticverbruik te verminderen.

mei plasticvrij

1. Gebruik zo veel mogelijk herbruikbare drinkflessen

Plastic flesjes en dopjes zijn samen met plastic tasjes de vaakst voorkomende plastics in de natuur. Stoppen met plastic flesjes te gebruiken is erg eenvoudig en logisch. Schaf jezelf een goede waterfles of drinkfles aan en hervul die zo vaak als je wil met kraanwater of water uit glazen flessen. Ook suikerdrankjes kan je kopen zonder plastic: een blikje is namelijk beter recycleerbaar dan een plastic fles.

2. Zorg dat je altijd een herbruikbare winkeltas op zak hebt

Bij de meeste winkels kan je geen plastic zakjes meer verkrijgen aan de kassa. Dat is een heel goede zaak. Je kan er wel nog een herbruikbare winkeltas aanschaffen voor een paar cent. Maar hergebruik die dan ook, en schaf niet iedere keer opnieuw een herbruikbare winkeltas aan. Wanneer men telkens een nieuwe herbruikbare winkeltas aankoopt, vergroot men opnieuw de afvalberg en hebben de herbruikbare winkeltassen geen nut. Zorg er dan ook voor dat je altijd je herbruikbare winkeltas op zak hebt. Leg er eentje in je auto, stop er eentje in je handtas en je bent gewapend bij impulsaankopen. Zo kan men bijvoorbeeld ook een plooibare bak aanschaffen om je boodschappen mee te doen.

3. Vervang shampoo en conditioner door varianten in blokvorm

Shampoo en conditioners zitten bijna altijd in plastic flessen verpakt. Maar wist je dat de fles waar jouw shampoo in verpakt zit vaak meer kost om te produceren dan de shampoo zelf? En dat terwijl je die na een paar weken gewoon in de vuilbak gooit! Ik kies dan ook voor een vaste variant. Er zijn een hele hoop plasticvrije producten op de markt, en ze zijn vaak ook nog eens gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Zo kan men bijvoorbeeld een Shampoo Bar van Foamie aanschaffen. De producten van Foamie worden bewust ingepakt en komen in een bar vorm om zo verpakkingsmateriaal te verminderen. Bovendien zijn hun producten vrij van siliconen, minerale oliën, microplastic, parafinen en kunstmatige kleurstoffen.

4. Gebruik een menstruatiecup

Tampons en maandverband leveren per jaar meer dan 200.000 ton plastic afval op. Gebruik in plaats van een maandverband een menstruatiecup. Een menstruatiecup is een zacht kunststof kelkje dat tijdens de menstruatie in de vagina wordt ingebracht om het menstruatiebloed in op te vangen. Het is een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. Het is dan ook de meest ecologische keuze tijdens je maandstonden. Ook kan je er voor kiezen om wasbaar maandverband te gebruiken. Het bestaat echt en is aan een opmars bezig. Deze wasbare producten zijn vervaardigd van verantwoorde materialen waaronder bamboe, hennep en biologische katoen. Je kunt deze maandverbandjes steeds weer opnieuw gebruiken. De aanschafkosten liggen hoger dan de standaard wegwerp verbanden, maar het draagcomfort voelt echter meer natuurlijk aan. En het is een stuk ecologischer natuurlijk!

5. Koop geen groenten en fruit in plastieken verpakkingen

Sinds 2 januari 2020 vind je in de meeste winkels en supermarkten alleen nog herbruikbare zakjes voor groenten en fruit. Er zijn in de meeste winkels dan ook geen zakjes voor eenmalig gebruik meer te vinden. Naar schatting zou het aantal gebruikte plastic zakjes per jaar hierdoor met 150 miljoen verminderen. Met deze duurzame oplossing zetten we samen een belangrijke stap die een positieve impact heeft op het milieu. Dus heb je in de winkel keuze tussen een bloemkool die in plastic verpakt zit of een bloemkool die niet verpakt is? Kies dan voor de bloemkool waar geen plastic verpakking rond zit. Neem dan ook geen plastic zakje waarin je de bloemkool kan verpakken (moest deze nog aanwezig zijn in de winkel), maar kies voor een herbruikbare katoenen zakje. Deze kan je sinds kort in elke supermarkt verkrijgen, en zijn ook nog eens voor meer doeleinden te gebruiken!

6. Koop speelgoed van natuurlijk materiaal

Speelgoed is er in overvloed. En als je goed om je heen kijkt, zie je bijna enkel en alleen speelgoed dat van plastic gemaakt is. De benodigdheden om plastic speelgoed te maken is enorm veel, om nog maar te zwijgen over het productieproces van plastieken speelgoed of het gebruik van lood bevattende verven en dergelijke. Los van de gezondheidseffecten op kinderen zijn er natuurlijk de milieueffecten van PVC. Zo komt er op jaarbasis maar liefst 100.000 kilo kwik en 20.000 kilo lood vrij in onze leefomgeving. Bovendien is PVC absoluut niet biologisch afbreekbaar. Het is recycleerbaar maar je komt er eigenlijk nooit meer vanaf. Daarom is het verstandig om voor houten speelgoed te kiezen. Houten speelgoed gaat niet alleen jaren mee, ook de productie is doorgaans een pak duurzamer dan die van plastic. Met een mooi stuk houten speelgoed geef je een boom een 2e leven.

7. Haal een SodaStream apparaat in huis

Met een SodaStream apparaat maak je in slechts enkele seconden zelf bruisend water. Dat is lekker handig. En de plastic flessen die je daarmee bespaart maken het ook nog eens heel duurzaam! Van licht bubbelend tot intens bruisend, met of zonder toegevoegde smaak. Jij bepaalt het zelf! Met 1 hervulbare fles van SodaStream, waarmee je thuis bruiswater kan maken, worden duizenden plastic wegwerpflessen bespaard: goed voor het milieu, en je hoeft niet meer naar de winkel. Bovendien kan je ook smaakjes toevoegen aan je zelfgemaakte bruiswater, en kan je ook ontelbare cocktails maken op basis van bruiswater. Bovendien is SodaStream de officiële partner van Mei Plasicvrij: SodaStream steunt hiermee het burgerinitatief met een financiële bijdrage, zodat Mei Plasicvrij meer mensen kan overtuigen om minder wegwerpplastc te consumeren.

8. Voedsel invriezen zonder plastic

Wist je dat je voedsel ook prima in kunt vriezen in glas? Het klinkt een beetje eng misschien, maar als je het zorgvuldig doet kan er weinig misgaan. Zorg er bijvoorbeeld voor om de glazen potten of bakjes nooit helemaal vol te stoppen, maar laat altijd een ruimte vrij onder het deksel. Potten met een brede opening werken beter. Zorg er bovendien voor dat je de potten goed stapelt en je vriesvak niet zo vol stopt dat er glazen potten uit kunnen vallen wanneer je de deur opent. Ook zijn er steeds meer glazen bakken met kunststof deksel te vinden die goed stapelbaar zijn en tegelijkertijd ook in de oven gebruikt kunnen worden.

9. Ga winkelen in een verpakkingsvrije winkel

Boodschappen doen zonder nadien veel verpakkingen in de vuilbak te gooien? Dat is heel gemakkelijk als je naar een verpakkingsvrije winkel gaat! Je neemt jouw eigen dozen/potten/zakjes mee en vult naar hartenlust. Ook bij je lokale markt kan je verpakkingsvrij winkelen. In plaats van de plastic zakjes te gebruiken die ze je daar aanbieden, neem je gewoon je eigen herbruikbare zak mee.

10. Schaf een herbruikbare broodzak aan.

Veel mensen zullen het nog niet kennen, maar een herbruikbare broodzak bestaat wel degelijk. Het is een groen alternatief voor de papieren zak, plastic zak, aluminiumpapier en andere wegwerpverpakkingen van alle soorten. Herbruikbare broodzakken zijn voedselveilig – BPA vrij, PVC vrij, en zijn machinewasbaar (60°). Zo zijn er ook herbruikbare zakken te verkrijgen voor stokbrood of zelfs croissants, pistolets en andere cakes! Van zodra het brood wordt gegeten kan de zak gewassen worden, en worden opgeplooid en opgebergd.

Dit waren de 10 tips om zoveel mogelijk plasticvrij te leven. Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere tips & tricks om plastic in je leven te verbannen, maar met deze 10 tips kom je al een heel eind. Laten we dan ook niet steeds wachten op de maand mei om plasticvrij te leven. We doen beter iedere dag een kleine inspanning om onze planeet een handje te helpen. Op het eerste zicht lijkt dat moeilijk, maar dankzij deze tien tips zal je al heel wat minder plastic verspillen en zo duurzamer kunnen leven.

Heb jij nog een handige tip? Laat het dan zeker even in een reactie achter!

beauty secrets

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *